e enjte, 24 prill 2008

CAMERIA E KOMBI SHQIPTAR PO ZGJOHEN


Trajtimi i interesave kombëtare do të mbetet fusha me delikate, e cila duhet t'i hape rrugën rizgjimit te vetedijes kombëtare, për te zgjidhur padrejtesite historike ndaj Shqipërisë. Veshtrimi me këtë sy i problematikes shqiptare qe dominon sot ne rajon, obligon inteligjencen dhe njerëzitë me fryme idealiste kombëtare, te synojne drejt misionit për një pavaresi te plotë kombëtare. Levizjet politike drejt një synimi te tillë ne dekaden e fundit, kanë nxitur reagimet dhe kundervenien e ashper te fqinjve te Shqipërisë. Kërkesat e shqiptareve, te perfaqesuara nga forcat progresiste perparimtare te popullit shqiptar, bëjnë te turbullohen kundershtaret tradicionale dhe perkrahesit e tyre, duke nxitur presionet e hapura politike, ekonomike e pse jo dhe ushtarake. Çështja kombëtare është vënë përballë sfidave te fuqishme qe kërkojnë zgjidhje. Tradicionalisht ne politikën shqiptare, përherë ka nxjerre kokë një qëndrim i shpifur, nën "petkun kombëtar", i perfaqesuar nga pseudopatriote, te cilët, duke i zvarritur e sabotuar interesat e çeshtjeve madhore, kanë krijuar skandale politike dhe tkurrjen e kombit shqiptar. Ata, ne mënyrë sistematike, kanë dhunuar vullnetin e shqiptareve për bashkim. Kjo politike e mbrapshte, ka shfrytezuar mjedisin e çoroditur social - politik, duke keqperdorur ndjenjat e popullit shqiptar dhe duke abuzuar me te drejtën e perfaqesimit te tij. Ndergjegja kombëtare ne çdo rast, ka pësuar trauma psikologjike, çoroditje dhe shperndarje gjeografike te detyruar, e cila ka kushtëzuar mosreagimet efektive, por gjithsesi, ajo së fundi ka filluar te veproje. Rajoni i trazuar dhe "leksionet e demokracise". Ne ditet e sotme, përballë një tkurrjeje te tillë, vënia ne veprim e skalioneve te mafias politike dhe te strukturave te krimit te organizuar, i ka vënë ata përballë me forcat progresiste, demokratike te popullit shqiptar. Fare hapur, ato, kanë shtuar presionin mbi institucionet e rëndësishme te shtetit, duke synuar shmangien e tyre nga misioni politik. Reagimet nuk mungojnë as nga elemente te politikes rajonale, te cilët e shikojne me shumë xhelozi rizgjimin kombëtar te shqiptareve. Ata janë te "merakosur" për sigurine rajonale dhe nën këtë justifikim, janë te gatshëm te pengojne deri ne asgjesim, çdo levizje me karater kombëtar. Frika e një destabilizimi te mundshem rajonal, te mbeshtetur ne motive etnike, i bën te mbajnë qendrime cinike, duke shkelur me te dy kembet "leksionet e tyre te demokracise". Ky qëndrim është një precedent me shumë, për një destabilizim te mundshem ne rajonin ballkanik. Këto kunderveprime aktive, kanë ndikuar ne dem te përpjekjeve te shqiptareve për progres kombëtar, qoftë ne Kosovë, Kosovën Lindore dhe ne Maqedoni. Ne mënyrë cinike, pa një analize te thelle te shkaqeve dhe pasojave të tyre, paragjykohen revoltat e fundit ne Kosovë, pa marrë aspak parasysh provokimin e shqiptaree nga raporti i fundit i GNK-se dhe nga degjenerimi i misionit te organizmave ndërkombëtare për vendosjen e demokracise ne Kosovë dhe integrimin e saj ekonomik. Së fundi, kjo po ndodh ne levizjen kombëtare për të drejtat e popullsise shqiptare te Camerise. Këto levizje politike, sigurisht qe, prishin statucuo-ne ne Ballkan dhe nuk perfillin interesat e fqinjve, te dalluar për nacionalizmin e tyre agresiv. Me pranë realitetit, politika dhe populli shqiptar sot përballet me kerkesat dhe pamundesine e zgjdhjes se çështjes se krahines se Camerise.Ne thelbin e problemit. Çamëria është plaga e hapur e kombit shqiptar. Braktisja e saj nga politika i dha një goditje te drejtperdrejte interesave tona kombëtare, duke realizuar një akt te turpshem tradhtie. Nuk kemi te bëjmë këtu me perfundime ekstremiste, por me denoncimin e një qëndrimi joparimor te një politike te papergjegjshme, e cila ne momente te caktuara tregon se, është ne gjendje t'i braktise interesat kombëtare. Për interesa te ngushta, politika, është e predispozuar te braktise aspiratat e popullit shqiptar për hater "te zemerimit" te padroneve dhe te "rekomandimeve" ndërkombëtare. Një situate politike, e cila ne vazhdimesi duhet te krijoje kushte qe, deformatoret politike te demaskohen. Një situate politike, e cila duhet te detyroje institucionet e shtetit, qe te mbajnë qëndrim ndaj kemenguljes greke për mosheqjen e "ligjit te luftës", ose te shpjegohen ne opinion, përse ata nuk kanë dëshirë te mbrojne interesat kombëtare. Inteligjenca shqiptare dhe Çamëria duhet te zgjohen.Sot inteligjenca shqiptare duhet t'u shmanget retorikave dhe te mbroje me kemengulje çështjen e popullise shqiptare te Camerise, ne kuadrin e te drejtave qe u jep demokracia dhe proceset e integrimit ne Europe. Intelektualet duhet te zgjohen dhe të mos lejojne, qe te dhunohet një çështje kaq e rëndësishme, nga politikane "patriote". Kush i thotë vetes patriot dhe intelektual, duhet te shpalose, jo vetëm dijet për historinë e Camerise, por me këtë rast, duhet te zbertheje konfliktin qe ka sot politika shqiptare dhe të drejtat qe i takojne popullsise shqiptare te Camerise, te tregojnë qëndrimin e tyre, duke denoncuar hapur politikën zyrtare kapitulluese te institucioneve te shtetit shqiptar.Ne këtë situate Çamëria duhet te zgjohet. Filozofia e mbrapshte, e cila i ka mveshur asaj psikologjine e fajesise, qe kjo popullsi ndruhet te shfaqe identitetin dhe nuk del e tera ne protesta masive, bën qe ajo te ndihet padrejtesisht inferiore ne vlerat qe përfaqëson. Ka ardhur koha qe popullsia e Camerise te vetezgjohet dhe te marrë ne dorë fatin e saj. Protesta dhe misioni i saj, është një levizje e fuqishme, qe do t'ia dije për nder Shqipëria. Nuk është tregues i ndjeshmerise politike fakti qe, për levizjen "Nano ik" te mblidhen disa mijëra veta dhe për një çështje madhore, popullsia shqiptare e Camerise te lihet vetëm. Levizja "Nano ik" mund te këtë elemente pozitive apo negative, por ajo nuk mund te barazohet kurrë me reagimin për probleme te interesave kombëtare. Mbrojtja e këtyre interesave, duhet te dalë mbi çdo levizje tjetër. Zoti Berisha mungoi ne votim dhe pa u shqetësuar për çështjen e Camerise, vazhdon te bertase "Nano ik". Ne kohën e presidences se vet, është deklaruar për çështjen e Camerise ne Parlamentin Shqiptar, por ai "agjeroi" për këtë, vetem30 ditë" dhe ne krye te ditës se 31-te, priti Gejxhin ne Shqipëri. Me siguri, zoti Berisha dhe disa politikane te tjerë, perfshi këtu edhe zotin Nano, duhet te jenë ndikuar ne qëndrimin e tyre nga antishqiptari i terbuar Geixh. Përse u duhet, tradicionalistit Berisha dhe "moskokecaresit" Nano ky njeri i urryer për shqiptarët? Zoti Nano arrin ta mbroje hapur ne emisione televizive. Si shpjegohet qe, te dy këta politikane, qe "zihen e grihen me njëri-tjetrin", mbështeten nga i njejti antishqiptar, si "i famshmi" Geixh?!! Kush mund ta shpjegoje rebusin politik ne qëndrimin e Tiranës zyrtare?! Përse u duhet "certifikata e besueshmerise" se këtij greko - amerikani, zoterinjve Berisha dhe Nano. Zoti Berisha e di se elektorati i popullsise shqiptare çame ne Shqipëri është një mbështetje e fuqishme për PD-ne. Por, ne një moment delikat për këtë popullsi, ata tradhtohen, goditen dhe gjakosen rëndë, arrestohen dhe lihen ne mes te rrugës sikur të mos ekzistonin.Një qëndrim absurd. Kjo popullsi duhet te zgjohet, kreret e tyre te pozicionohen dhe levizja të mos lejohet qe te manipulohet me nga partite politike ne Shqipëri. Çështja e te drejtave te popullsise shqiptare te Camerise, është shumë me e rëndësishme sesa lufta politike brenda vendit. Ajo u sherben ne mënyrë te çmuar interesave kombëtare. Kjo situate politike po demton imazhin e shqiptareve ne botë dhe sot, kjo politike aspak serioze, me tekat dhe skrupulozitetin e saj, po kristalizon mendimin se, "shqiptarët nuk janë te zotë qe te bëjnë shtet". Kjo mund te jetë një nga arsyet europiane te ngurrimit të tyre, për te zbatuar kodin e demokracise ne Kosovë. A do të ishte i besueshem mendimi se Europa po përpiqet "ta edukoje" Kosovën me standardet e saj, qe ajo "të mos i ngjaje Shqipërisë" ne "tekat e saj"?! Kjo do tu sherbente coviceve e te tjerëve, si një "argument" kundër Kosoves. Këtë konstatim duhet ta vleresojme si një një thirrje, për tu treguar vendin "kongresmeneve", "kepedareve" dhe "kartonaxhinjve" te shitur shqiptare, qe për hiç gjë, nuk ngurrojne te shesin interesat kombëtare te popullit shqiptar. Koha e një riorganizimi te domosdoshem. Ne këtë levizje te fuqishme, barren e saj te madhe nuk e perballon dot vetëm popullsia shqiptare e Camerise. Pa hequr dorë nga misioni dhe platforma e veprimit, është i nevojshem orientimi drejt një organizimi politik, ne formën dhe permbajtjen ligjore, qe vota e kësaj popullsie, te arrijnë te depertojne direkt ne Parlamentin Shqiptar, jo për interesa te partive politike, por për te mbrojtur çështjen e Camerise. Fakti, qe votat e tyre janë keqperdorur nga dy partite me te mëdha politike, duhet t'i beje ata, qe te mendojnë për zgjidhjen serioze te këtij problemi.Unifikimin e veprimtarise politike te Shoqates Atdhetare Politike "Çamëria" me shoqaten "Laberia", "Kosova" e te tjera, krijimi i një trinomi te fuqishem atdhetar me përmbajtje te thelle kombëtare, duke shfaqur publikisht qëndrimin, pikëpamjet dhe kerkesat, përballë politikes se mbrapshte shqiptare, për ta detyruar atë t'i bindet vullnetit te popullit shqiptar. Ky është një problem i madh, qe lidhet me një rivendikim madhor te te drejtave historike te mohuara.Si përfundim: Çamëria dhe kombi shqiptar po zgjohen.Tradhtia ndaj interesave kombëtare nuk njeh kufij, por ajo nuk duhet te njohe me as faljen e Shqipërisë. Cili shqiptar akoma mun te këtë bindjen se pas atyre qe degjoi ne Parlamentin Shqiptar nga kryetari i PBDNJ-se, te vazhdoje te mendoje se, kjo është një parti e te drejtave te njeriut, qe ka për mision mbrojtjen e pakicave kombëtare. Nëse do të ishte e tillë, ajo, duhej te dilte ne mbrojtje te te drejtave te popullsise shqiptare te Camerise, e cila është pakice kombëtare ne shtetin grek. Sidoqoftë, me mirë vonë se kurrë, ajo tashmë nuk mund te mbulohet me "pas gjethes se fikut" dhe te na mbushe mendjen se, është një parti shqiptare. Populli shqiptar dhe vete popullsia shqiptare e Camerise, do të shikojne sot e ne të ardhmën se, partise se zotit Dule do t'i duhet "te grise kemishen për te arnuar breket", sepse kombi shqiptar do t'i dalë vete zot fateve te tij, me apo pa Dulen, Nanon e kompani. Kaq sa për sot.

Nuk ka komente:

Shqiptaret myslimane shtypen revolten e arvaniteve ne More

Shqiptaret myslimane shtypen revolten e arvaniteve ne More
10.000 shqiptare myslimane te drejtuar nga Sulejman Çapari shtypen revolten greko-arvanite te viteve 1768-1770. Kete e provon edhe letra e meposhtme e shkruar nga vete Kollokotroni.

Trupat Serbe duke internuar shqiptaret ne burgjet e Beogradit 1912

Trupat Serbe duke internuar shqiptaret ne burgjet e Beogradit 1912

MASAKRAT E KRYERA NGA SHQIPTARET ORTODOKSE, ARVANITO-SULIOTE NDAJ ÇAMEVE. (Pjesa e pare)


MASAKRAT E KRYERA NGA SHQIPTARET ORTODOKSE, ARVANITO-SULIOTE NDAJ ÇAMEVE. (Pjesa e pare)

SHKRUAN : ABEDIN RAKIPI

Pasi per 500 vjet rresht i mbajtem nen sqetullen tone, hengren e pine ne fshatrat e shtepite tona, na gjunjezoheshin sa kohe kishin nevoje per ne, na kerkonin te beheshim vellam me ta, sepse kishin nevoje per perkrahjen tone ne çameri, por ja sesi u sollen ata me ne gjate gjenocidit ku nenat dhe motrat tona u shfarosen. Keto jane vetem disa nga qindra deshmite qe do te vijojne qe do te tregojne qarte sesi ortodokset shqipfoles ishin drejtuesit dhe indikatoret kryesore te grekeve ne çameri. Keto deshmi dhe qidra te tjerat qe do te vijojne jane ne kunderpergjigje akademike, per sharlatanin ISUF HAJREDINI, qe me genjeshtrat e tij do ti bejne çamet sot te puthen me vrasesit e baballareve te tyre ne çameri. Keta pra zoti Isuf jane vellezerit tane ortodokse.


(1)Muhamet Hodo Mehmetin me porosi te priftit te Karroqit Vasil Xanit (shqipfoles ortodoks) e vrau Marko Goga(suliot shqipfoles) paksa poshte Karroqit. (Treguar nga Merso Birbil Xhaferri nga Ninati dtl. 1887).
Musa Hamit Demi (dtl. 1878) dhe Shuaip Mete Çanua (dtl. 1886) te dy nga Filati tregojne se, shqiptari ortodoks Vasil Kollovoi nga fshati Sotire se bashku me nje çete gjakataresh si vetja pas Luftes Ballkanike qarkullonin neper Çamerine Verilindore pas asnje lloj ndrojtjeje; ne te njejten menyre si qarkullonte çeta e Çil Mastores, Nikolle Qamos, dhe ajo e Rexhenjve(te treja çetat te perbera dhe komanduara nga shqipfoles ortodokse) ne Çamerine e mesme lindore. Keto çeta u bene tmerri i çameve muslimane. Ata vrisnin e prisnin ne mes te dites ne sy te pushtetareve greke te cilet nuk i ngisnin fare, sepse ata ishin pjese perberese e tyre. Ne vitet 1913-1914 therren ne Kangjele (pllaje ne anen lindore te Filatit) Abdul Abazin e Hasan Dojaken, te dy nga Filati. Po ne vitet 1913-1914 vrane dhe therren mulla Sulejman Mushin nga Galbaqi, dhe Ilmaz Bello Sulon, Sami Sulejman Hoxhen, Sulejman Dule Çuçon, Shaban Sadush Taren, Shaban Zerre Banin, Shefqet Sulejman Hoxhen, dhe Xhaferr Isuf Xhaferrin, te gjithe nga Janjari. Po ne ato vite vrane edhe Beqo Kasimin nga Minina. Ne Shtator-Tetor 1917 shqiptari ortodoks Vasil Kollovoi bashke me çeten e vet dhe ate te Rexhenjeve kapen ne Shkalle te Zerjanit Qazim Haxhi Lazen, nga Lagjia Zenelat e Filatit dhe te birin e Shuhan Rushanit nga fshati Picar; i pari prej Gurreze po kthehej per ne vendlindje, kurse i dyti po shkonte ne Filat. I thelezuan prane Pjadhulit, qe tu kallnin daten dhe ti mbyllnin brenda shtepive te tyre banoret e fshatrave muslimane te Shkalles se Zerjanit. Te verteten mbi kete gjakesi e nxorren dy horofillake te rrethkomandes se Filatit, duke u fjalosur ne njeren nga kafenete e qytetit, pyetjes se njerit, tjetri ju pergjigj me gjysem zeri : E çe do qe te diç? Vasil Kollovoi me Rexhenjte i hasposen (zhduken) po rri e mos u ndiej. (Deshmi e M.H.D. dhe e SH.M.C.)
Adem Beqir Maksutin nga Paramithia ne vjeshte te 1917 e vrau tek mulliri i Huvjanit( prane Paramithise) Nikolle Kondoi nga Karjoti(shqiptar ortodoks) i cili ishte vene ne sherbim te asfalise greke si ndihmes polic.
Feti Ahmet Dodin 20 vjeçar nga Paramithia e po ate muaj e vrau ne Lefterhuar, Lefter Jani(shqiptar ortodoks)
Xhelal Musa Isufin 50 vjeçar nga Paramithia e vrane te krishteret e Popoves (fshat shqipfoles ortodoks ne linje te Paramithise. ( Treguar nga Riza Nexhip Kali nga Paramithia dtl. 1906)
Ramadan Taho Tahon e picarit 19 vjeçar e therri (1918) Vasil Kollovoi ndermjet vendlindjes dhe fshatit Pjadhul(Shkalle e Zerjanit); tok me te therri edhe djalin e Haxhi Lazes nga Filati. (Treguar nga Islam Omeri dhe Mehmet Hasan Sulejmani nga Picari.)
Ne vjeshten e dyte te 1918-s Vasil Kollovoi me shoket e tij, Jan Kaçarrin(shqiptar ortodoks) nga Karroqi, dhe te birin e Jan Koçonit(shqiptar ortodoks) nga Pallambai ne fushe te Mungulit vrane bujkun Duro Sulejman Mero nga Ninati.
Çeta e kryesuar nga Gole Manxhari (prej fshatit Kellez) i vetembiquajtur Ligor Farmaqi me 27.07.1912 se bashku me çeten e tij futen dhelperisht ne kllape kryetarin e shoqerise shqiptare Bashkimi ne Janine kur ai doli nga fshat çifligu i vet Çudille dhe po shkonte ne fshat-çifligun tjeter te tijin Radhotop. Ata e thelezuan pa asnje meshire duke ja bere trupin copa copa. (A. Livadheos, “I prodhromi tis Apeleftheroseos ton Joaninon” Athine 1964 fq. 11)
Ne Gurrez shqipfolesi Thoma Pituli nga Gumenica dhe çeta qe ai drejtonte lidhen pas nje shtylle Muho Abdi Fetahun nga Grikohori dhe pasi e njomen me vajguri e dogjen per se gjalli. Thoma Pituli dhe pasuesit e tij thelezuan ne Stanel edhe Idriz Jaho Fetahun. Po ashtu Muho Maze Fetahu u masakrua nga Thoma Pituli. Te tre Fetahenjve para vrasjes se pari ju qiten syte, ju prene veshet, hundet, gjuhen, organet gjenitale. (Ibrahim D. Hoxha Enciklopedia e Jugut fq. 722)
Njerezit mbeshtetes te Gjirokastritit Dhimiter Fandi i cili ishte ne sherbim te asfalise greke pas vrasjes se tij nga atdhetaret çame te grupit “Vellazeria” i zune prite Sulejman Abullah Memushit nga Galbaqi pasi ja ndane trupin me kama ne kater pjese ja varen neper deget e rrapit aty prane. Nje te mituri qe shtangu nga sa pa aty prane i thane : Te erdhi lik per Mulla Sulejmanin ? Me erdhi belbezoi ai. Eh edhe ne na erdhi per Dhimiter Fandin. (Ibrahim D. Hoxha Enciklopedia e Jugut fq. 718)
Cil Banua, Foto Ligori dhe Ligor Kosten(te tre shqipfoles ortodokse) nga Cangari ne gusht 1935 vrane 30 vjeçarin Omer Sako Omerin.
Nikolle Kosta e Thoma Fotaqi nga Lugati me 25.06 1928 ne Krua te Gunadhes vrane 23 vjeçarin Abdurrahman Xhafer Bejdon.
Vangjel Jani nga Horistjani dhe shqiptaret ortodokse grekomane qe ai drejtonte ne vitin 1923 ne “Dhrom i Madh” (vend ndermjet Dhrohomise dhe Karbunarit) therren 25 vjeçarin Muharrem Lul Hasanin. (Ibrahim D. Hoxha Enciklopedia e Jugut fq. 689)
Me 18.12.1924 Aleks Paci nga Bejdeshati, Cil Mastora, e Nikolle Qamua nga Horistjani te vendosur qellimisht ne Dhrohomi-Kristo Duca nga Koroni, Kristo Pula nga Karjoti, Irakli Sulioti, etj ne “Graven e Karaxhait” vrane 29 vjeçarin Haziz Lul Hasanin.
Aleks Paci nga Bejdeshati vrau ne majin e 1925 prane stanit te Ligor Kostes nga Cangari Beqo Mulla Qamilin.
Ne majin e vitit 1943 Miho Ligori, Stavro Nikolla, te bijte e Irakli e Niko Suliotit (te peste shqipfoles ortodokse nga Bejdeshati) ne varrezen e Fsakes vrane Reshit Hazbi Hasanin.
Cil Mastora e Nikolle Qamua ne 1919 vrane Rexho Hasan Baxhanin, tek po leronte aren e vet.
Ne tetor 1943 Koço Nikolla nga Vejniku dhe çeta e tij vrau ne anelumin prane fshatit Zelese Rexhep Hamza Zeqirin.(Ibrahim D. Hoxha Enciklopedia e Jugut fq. 690)
Ne perleshjen e viteve 1912-1913 Nuredin Dema vrau xhaxhane e kapitenit famekeq shqipfoles Delijanaqit, i cili do te masakronte nje numer te madh çamesh me vone. Edhe xhaxhai i tij ishte gjakatar progrek si i nipi.
Sulejman Subhi Dino u vra nga Kollovenjte ne 1918 ne qafe te Plakotise(Markat) se toku me dajen e tij, Met Duçen.
Ne 18-19 Mars 1918 Andon e Miço Hajrudhusha, Neço Pilua, dhe Spiro Ganja nga Pleshavica, dhe Sotir Xhinga nga Povlla therren dhe thelezuan Osman Bilalin. Kur e gjeten bashkefshataret e tij koka i mbahej ende tok me trupin nga nje rripth lekure e zverkut; trupi dhe pellembet e duarve, tere te çara. ( Treguar nga Janjaritet Harun Shipe Mehmeti, Malo Xhelil Tena, Ilmaz Selmani dhe Mustafa Abaz Rumanua)
Ne 27.06.1944 Taq Shtrungari therri lemeritshem ne “Prroin e Shametes” Fuat Prronjon dhe te birin Muhametin. Taqin per shume vite me rradhe e kishte mbajtur Fuati me buke por Taqi e masakroi. Pasi i theu parakrahet dhe kercinjte e kembeve ia shine mishin e trupit duke e rrahur lakuriq me shkop te veshur me kunja metalike.(Fletorja Perlindja e Shqipnies nr. 12 dt. 8/21. 02.1944)
Kosta Lolo Vaso, shqiptar ortodoks nga fshati Mursi kishte ngritur qellimisht nje dyqan ne Konispol, duke u fshehur pas emrit te tregtarit, zhvillonte nje veprimtari te terbuar ne sherbim te Greqise. Ate e vrau Halit Dalani nga familja e shquar atdhetare çame e Daljanejve. Miku familjar i Halitit ortodoksi shqiptar Petro Goga e futi ne kurth duke e ftuar te shikonin fushen, kanalizimet etj te fshatit, dhe e kaloi qellimisht ne vendin ku qe ngritur prita nga shqiptari ortodoks Sotir Lolo Vaso nga Mursia. Duke e qelluar pabesisht e vrane ne pjesen e fushes te quajtur Kandale. ( Treguar nga Ahmet Xhemaliu, Brahim Shaban Mullai, Mehmet Alushi, Nexhip Baçja, dhe Safet Cokalli, te peste Konispolite.)
Vangjel Xhirmiu dhe Aleks Paci vrane ne 1925 ne fshatin Cekurat Galip Lilajn, Gjyzel Shaho Shuaipin, dhe Habib Abdurrahman Bibon. .(Ibrahim D. Hoxha Enciklopedia e Jugut fq. 506)
Ne plot shtepi Paramithitesh sherbenin prej vitesh vajza te krishtera shqiptare nga Frari dhe Çamofshatrat. Si te tilla ato dinin gjithçka ne maje te gishtrinjve te dores. Pak jave para gjemes se 1944 me shkaqe te ndryshme brenda 2-3 diteve, me lloj-lloj genjshtrash ato u terhoqen te gjitha nga shtepite ku ato sherbenin. Perse ? Hamendjet me te peraferta te çojne ne dy perfundime : ja per tu treguar çdo hollesi qe u duhej gjakatareve, ja per te mos u ndodhur aty diten e gjemes nga frika e ndonje hakmarrjeje. Pra ato ishin ne dijeni te plote te gjemes qe do te ndodhte.
Shqiptaret ortodokse te fshatrave çame Foto Kiço, Kristo Foti, Koço Nikolla, Lefter Shtrungari, Nikolle Çeno Nikolle Skapera, dr. Spiro Kurti, nen urdhrat e Major Kranjait pas nje mbjedhjeje ne Mitropolin e Paramithise dolen neper rruge e njoftuan : Urdherohen te gjithe ata qe kane arme ti dorezojne menjehere, se qetesine do ta mbaje ushtria. Askush mos te kete frike. Kedo e quajme vella ; duam te bashkepunojme dhe te ndihmojme njeri tjetrin. Rreth mesdites çetat e perbera nga ekstremistet ortodokse shqipfoles ne sherbim te Greqise te perbera nga Çomenjte, Dokenjte, Pandazenjte(suliote), Dhimo e Sotir Pasko, Kristo Manuri, Petro Bazakua, Thoma Façua, Prift Andoni, teshaqepesje Athina Paço, samareberesi Çil Çoni, Cil Kutupi, Din Jot Barba, vellezerit Dhimo e Gaq Pashko(nga familja e te cileve rrjedh edhe familja e grekomanit te terbuar Gramoz Pashkos qe ska lene gur pa kthyer permbys ne Shqiperi), Dhimo Kasari, Jan Kulla, Jorgaq Boçari, Sotir Boçari(niperit e te sterfolurit Grekoman Marko Boçarit), Jot Keno, Kalope Baburi, Koste e Nikolle Kulla, Nikolle Paço, Nikolle Rafti, Stavro Kasari etj. Keta vrares se bashku me ushtrine greke kryen masakren e tmerrshme te Paramithise. Por ishin ata qe e drejtonin ushtrine greke sepse vetem ata e njifnin qytetit me imtesi sepse kishin vite qe i hanin buken çamit, dhe kur erdhi momenti e therren si dash.
Duke kerkuar shpetim si i mbyturi qe kapet nga floket e tij, plot çame dyndeshin neper shtepite e te krishtereve zotimemarres, si ne ate te Jot Barbes etj. Por per habine e tyre ata vete ua hanin koken te paret, duke i therrur dhe masakruar. Keta sadiste motren e Hasan Behlulit, tre djemte e Hasim Dinos, nder ta dhe nje 5 muajsh- te shoqen dhe 2 bijat e Rexhep Malit, Ihin dhe Lihin i gozhduan me gozhde ne murr si Krishti ne kryq, dhe pasi therren Mulla Çenin argetoheshin me te bijen e tij. (Fletorja “Zeri i Çamerise” nr. 7 Tirane dt. 8.10.1946, fq. 2)
Andon Doko, Koste Rafti nga fshati Lugat i çamerise mberthyen dhe burgosen Shefqet Sulejman Himin(dtl. 1926)
Hare e Nikolle Çoni nga fshati i krishtere Hojke i çamerise, Vangjel Doko, Koste Rafti etj pasi hengren e pine rreth 2-3 ore rresht ne shtepine e myftiut Hasan Abdullahit therren ate, te shoqen, te bijen, dhe te birin.
Taq Shtrungari thelezoi 80 vjeçarin Shaban Gaxirin, e plot te tjere; tregon sesi u fsheh setoku me Ilmaz Muhtarin, dhe Tahsin Muhedinin, mes trareve ne tavan, dhe sesi e nxorri pabesisht miku i tij shqiptar ortodoks Thoma Faço.(Deshmia ruhet ne arkivin personal te Ibrahim D. Hoxhes)
Fatime Prronjo per te shpetuar te bijen Shuquranen nga perdhunimi i Dhimo e Sotir Paskos u dha atyre gjithe çkishte 30.000 dhrahmi, 2 gjysme lire floriri, nje pale vathe ari, nje unaze floriri, dhe çdo send qe u pelqeu. (Fletorja Bashkimi nr 678 Tirane, dt. 4.3.1947 fq. 2)
Rina, gruaja e Foto Raftit u tha zervistev qe Hasan Abdullane ta benin copa-copa.
Koço Nikolla nga fshati Vejnik pasi hengri e piu te shtepia e muftiut Hasan Abdullahit bashke me disa oficere greke, qete qete u çua morri nje gershere qe gjeti ne raft dhe duke qeshur ju afrua muftiut, dhe i tha : Me kete gershere njerzve te tu, do tu presim hundet, veshet e do tu qitim syte. Me te vertete do te beni ate qe thua tha muftiu? Me te vertete, pse per genjeshtra kemi ardhur ne ketu? tha Koçua i egersuar. (Viset kombetare shqiptare ne shtetin grek Ibrahim D. Hoxha)

FILLIMET E GJENOCIDIT CAM MASAKRA E DERVISHANES 1772


FILLIMET E GJENOCIDIT ÇAM
MASAKRA E DERVIZIANES (DERVISHANES) 1772

SHKRUAN : ABEDIN RAKIPI

( Studiues i çeshtjes çame)

Banoret e nje fshati ne krahinen e Sulit te Siperm mohuan krishterimin dhe pranuan islamin. Duke qene se ata pranuan islamin, ata krijuan edhe shume marredhenie te mira me fshatrat e tjera çame te Sulit te poshtem. Shkembime te ndryshme tregtare, ekonomike dhe martesore filluan te beheshin me fshatrat e tjera muslimane te Çamerise dhe sidomos te Paramithise, dhe Margelliçit qe ishin perkatesisht dy, dhe nje ore e gjysem larg nga kryeqendra e Sulit te siperm ku jetonin edhe kleftet ortodokse Suliote. Me lidhjet martesore, dhe shkembimet e ndryshme tregtare ekonomike numri i banoreve te fshatit kaloi nga 100 ne 200 familje muslimanesh çame. Suliote qe kontrollonin gjithe krahinen me briganderine e tyre nuk e kishin me sy te mire pranimin e fese se Osmaneve dhe Çameve nga ky fshat. Ata disa here kishin provokuar banoret e ketij fshati duke vrare banore te pafajshem, dhe duke i marre vajzat e reja si robina ne malet e tyre. Por fakti kryesor ishte se Suli i siperm ishte kthyer ne nje ferr per çamet muslimane dhe per Turqit ishte i pakontrolluar dhe jashte autoritetit te Perandorise Osmane. Ne kete menyre te gjithe banoret e Dervizianes e dinin se nuk kishte askush per ti mbrojtur ata dhe duke qene se ishin te rrethuar nga te gjitha anet nga Suliotet ata ishin te detyruar qe ti paguanin haraç Sulioteve. Por Suliotet nuk mjaftoheshin vetem me haraçet dhe me taksat qe ju kishin vene çameve te Dervishanes por ata rrembenin shpesh edhe vajza te reja çame muslimane, dhe i merrnin me vete ne shtepite dhe kishat e tyre. Bile ata i perulnin shume çamet e Dervishanes duke i share per faktin se kishin pranuar islamin dhe duke i quajtur tradhetare te Kryqit. Keto çnderime te padurueshme bene qe çamet mos te duronin me dhe ngrinin krye kunder krimineleve ortodokse Suliote, dhe te vrasin disa prej tyre kur ishin futur ne fshat per te grabitur pasurite e çameve. Suliotet kete rast e prisnin me zell te madh ndaj edhe te mbledhur ne nje nga kishat e Sulit ne 26 Korrik 1772 ne diten e celebrimit te Agia Paraskivia ( Shen Parashqevis) zgjollen 700 luftetare per te masakruar fshatin rebel musliman. Sapo arriten ne fshat ata sulmuan fshatin nga te gjitha anet, dhe duke qene se burrat e fshatit nuk ishin ne gjendje te parballonin sulmin e Sulioteve, per shkak te numrit te tyre te paket, dhe te befasise se Sulioteve, fshati rra ne duart e Sulioteve te cilet pa asnje pike meshire i therren te gjitha burrat dhe djemte e rinj te fshatit duke mos lene asnje pa e kaluar ne thike, dhe pa ja prere koken. U lane gjalle vetem femijet grate, dhe plakat sepse edhe burrat pleq u kaluan ne thike dhe u therren. Pasi rrembyen te gjitha vajzat e reja çame ata menjehere deportuan te gjithe te mbijetuarit e masakres se Dervishanes duke i debuar ata nga Krahina e Sulit. Te gjithe grate, dhe jetimet e mbijetuar te Dervishanes u vendosen, ne Arte dhe nje pjese e konsiderueshme e çameve te Artes e kane origjinen nga Dervishana ose Derviziana ne greqisht. Fshati pas deportimit dhe masakres se çameve u popullua nga Suliotet. Pas maskres se Dervishanes governatori i atehershem i Artes i shpalli lufte Sulioteve i indinjuar nga masakra e vellerzerve te tij te gjakut dhe te fese, çamet. Kjo masaker shenon nje nga masakrat dhe spastrimet e para etniko-fetare te gjenocidit çam dhe ishte orkestruar nga kleftet Suliote nen urdhrat e kishes ortodokse greke. Kjo masaker do te shenonte therrjen, çnderimin dhe deportimin e 200 familjeve çame muslimane, fshati i te cileve do te popullohej pastaj nga kleftet Suliote. Eshte per tu theksuar fakti se nje nga familjet qe banonin Sulin ne ate kohe ishte dhe familja e Tusas Zerva, familje nga e cila rrjedh edhe Napoleon Zerva i cili gjate luftes se dyte boterore do te perfundonte vepren famekeqe te filluar nga stergjysherit t tij duke masakruar gjithe çamet dhe duke i deportuar nen hijen e thikave, grate dhe jetimet çame mbetur pa burra, dhe baballare. Ne te njejtin vit, pra 1772 Kapedan Sulejman Çapari nga familja fisnike e Çaparenjve te Luaratit ne Çameri ne krye te 9000 çamerve do te rrethonte Sulin, duke vrare shume klefte Suliote dhe duke djegur Sulin por pas djegjes se Sulit Sulejmani kampoi ne malet e Sulit dhe u sulmua ne befasi dhe u fut ne kurth nga kleftet Suliote nen komanden e strategeve ruse, te cilen kishin organizuar edhe kryengritjen e Morese ne vitet 1768-1770, kryengritje kjo e shtypur po nga Kapedan Sulejman Çapari ne krye te nje ushtrie prej 10.000 shqiptaresh ku pjesen derrmuese te saj e perbenin çamet. Eshte shume e rendesishme per popullsine çame te emigruar nga vatrat e saja, dhe me banim momentalisht ne Shqiperi apo gjetke qe te vihet ne dijeni se gjenocidi çame nuk ka filluar ne 1821 me revolucionin grek ku Suliotet dhe Greket filluan te masakronin te gjitha fshatrat jugore te Çamerise, as ne 1913 ku pas shembjes se Perandorise Osmane te gjithe çamet e Janines, Artes, dhe ata te Çamerise lindore, jetuan makabrat me te tmerrshme nen hijen e thikave dhe kryqit, as ne 1944 me masakren e madhe te Suliotit Napolon Zerva por shume dekada me pare, ne vitet 1750 kur çami Seit Çapari nga familja fisnike e Çaparenjve te Luaratit ne Çameri, dhe Delvinioti Mustafa Koka do te rrethonin Sulin, duke vrare shume Suliote, sepse keta te fundit i kishin vene taksa muslimaneve çame te Margelliçit, dhe nqs keta te fundit si paguanin ata kryenin krime nga me monstruozet. Edhe Ali Pashe Tepelena sulmoi Suliotet sepse keta te fundit kishin sulmuar fshatrat muslimane te Çamerise, gjate mungeses se Aliut, dhe me sakte fshatrat e Margelliçit qe eshte nje ore e gjysme ne kembe nga malet e Sulit. . Po te lexojme historine e Çamerise do te kuptojme qarte se çamet pjesen derrmuese te luftes se tyre e kane bere kunder Sulioteve dhe Arvaniteve, duke qene se keta te fundit luftonin per kryqin dhe per nje Greqi te Madhe, ndersa çamet per Çamerine, dhe mosvaresine e tyre nga kleftet Suliote dhe nga kuçedra ballkanike, (Kisha Ortodokse), te cilet luftonin per nje Greqi te Madhe, ose Megali Idea deri ne lumin Shkumbin, ndersa çamet dhe Shqiptaret e tjere per Shqiperine dhe Çamerine deri ne Arte.

SHKRIME KRIJIMTARI DHE LETERSI ÇAME