ATINA'YA ÇAMERYA KISKACI


Atina'ya Çamerya kıskacı

Bugün 27 Haziran 2006. Yunan General Napoleon Zervas'ın, büyük Yunanistan hayalleriyle Çamerya'da gerçekleştirdiği etnik temizliğin 62. yıldönümü. Arnavutluk ve Kosova'daki Arnavutlar, gizli katliamı dünyaya duyurmak için harekete geçti

Dünya insanlığı, İkinci Dünya Savaşı'nın bunalımını yaşarken, 'büyük Yunanistan' hayali peşinde koşan 'Helenci' General Napoleon Zervas, Yunanlı olmayan unsurlara - Makedon ve Arnavutlar'a - karşı 1944 Haziran ayında Çamerya'da geniş çaplı bir katliam ve etnik temizlik gerçekleştirdi. Arnavutluk ve Kosova parlamentoları oy birliği ile 27 Haziran 1944 tarihini 'Çamerya soykırımı günü' olarak ilan ettiler. Arnavutluk Başbakanı Sali Berişa ve Kosova Başbakanı Agim Çeku, katliamların 62 yıl dönümü münasebetiyle yayınladıkları bildirilerde olayların bir soykırımı olduğunu ve olayları kınadıklarını belirterek olayların milletler camiasına taşınmasına öncülük yapmayı kararlaştırdıklarını açıkladılar.

ÇAMERYALILAR ÖRGÜTLENİYOR

Yunanistan'ın batısında yer alan ve tarihe Çamerya katliamları (Bölgede yaşayan Müslüman Arnavut halkına verilen addır) olarak geçen Epir bölgesindeki Çamerya olayları ile ilgili olarak araştırmalar yapmak üzere Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'da dernek ve vakıflar kuruldu. Çamerya soykırımı ile ilgili olarak Çeşitli ülkelerin tarih arşivleri ve istihbarat kaynaklarından yaralanıldı. Katlamalarda yakınlarını kaybeden, bölgeden kaçarak komşu ülkelere sığınan ve olayı yaşayanların verdiği bilgi ve belgeler bir araya getirildi. 27 Hazıran 1944 'Çamerya Soykırım günü' nedeniyle Türkiye, Arnavutluk, Kosova ve Makedonya'da çeşitli anma toplantıları yapılacağı açıklandı.

EVLERİNE DÖNMEK İSTİYORLAR

İkinci Dünya Savaşı sonrasında Çamerya meselesi Paris Barış Konferansının da gündemine girdi. Birleşmiş Milletler Uluslararası Araştırma Komisyonu hazırlamış olduğu raporunda 1944-1945 arasındaki katliamı ve sürmekte olan baskıları teyit etti. Bu durum bugüne kadar tartışmaları süren 35.000 kaçak Arnavut ve onların çocuklarının Yunanistan'a dönüşlerini ve mallarını değerlendirilmelerine izin verilmesi ile ilgili probleme başlangıç teşkil etti. Bugün yaklaşık 150.000 Çamerya Arnavutunun Arnavutluk sınırları içinde yaşadığı tahmin ediliyor. Katliam, göc baskısına rağmen halen Yunanistan'da 100.000 Çamerya Arnavutu yaşıyor.
# MEHMET KOÇAK

Çamerya'da yaşananlar

1941'de Çamerya Arnavutları lideri Davut Hoca Yunan polisi tarafından öldürülmüştü. Çamer Arnavutları kendi inaç ve kültür değerlerini yaşamak ve yaşatmak istiyorlardı. Osmanlı sonrası korumasız kalan Çamerya Arnavutları daha büyük acıları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşadılar. 'Helenci' Yunan General Napoleon Zervas'ın başıbozuk kuvvetleri (EDES) burada gerçek bir kıyım gerçekleştirdi. İstatistiklere göre 27 Haziran 1944'te (Aziz Bartalemo Günü) başlayan Yunan saldırısı sonucunda sadece Paramiti kasabasında bin 400 kişi öldürüldü. 1994 Haziranı'ndan 1945 Martına kadar süren etnik temizlik harekatında ayrıca Gumenika, Margelik, Parga ve Filat kasabaları da Paramiti'nin kaderini paylaştılar. Bu saldırılar sırasında 2.900 erkek, 214 kadın ve 96 çocuk öldürüldü, 745 kadına tecavüz edildi, 68 köy ve 5 bin 800 ev yakıldı. Yunan generalin başlattığı etnik temizlik nedeniyle 35.000 civarında Arnavut kuzeye Arnavutluk'a kaçtı.

Comments

Popular posts from this blog

ÇAMERIA GJATE LUFTES SE DYTE BOTERORE

THE GENOCIDE OF CHAMERIA

NURI DHE MAZAR DINO